Conscious cafe #4: (Z)onderdak in Antwerpen

Met Conscious café #4 (z)onderdak in Antwerpen schetsten we een beeld van daklozen in Antwerpen en de manieren waarop organisaties in de stad deze mensen ondersteunen. Volgens Marco van de Nieuwe Vrede, ‘het heftigste wat we tot nu toe gedaan hebben’. We kunnen hem geen ongelijk geven als we zagen hoe geëmotioneerd mensen waren na afloop.

In een documentaire over de werking van ’t Vlot zien we hoe parochiaal werkster Niek in Antwerpen-Noord mensen ontvangt met soep en brood, hun tempo van hulpverlening volgt en zelfs een heuse verhuisdienst voor daklozen uitbouwt. De liefde en het respect dat ze aan de mensen geeft, laat hen terug mens voelen.

In Labels zijn twee jonge gasten de weg kwijt. Een moeilijke relatie met ouders en psychologische problemen brachten hen in de dakloosheid. Ze vechten met alles wat ze hebben voor een nieuw leven. Dat krijgen ze uiteindelijk, dankzij de hulp van sociaal werkers en betrokken burgers. Aansluitend daarop vertelt Stefan hoe Enchanté een cruciale schakel was om zijn eigen leven weer op te bouwen. Hoe het warm ontvangen worden in café’s en restaurants waar hij mensen kon ontmoeten uit een ander netwerk opstapjes waren naar een normaal leven. Zijn getuigenis is ontroerend en ontwapenend.

Als laatste maken we kennis met de Antwerp Streetboys, die dankzij het voetballen terug structuur en een doel in hun leven vinden. In de Nomaad kunnen ze stap voor stap terug engagementen oppakken, hun verslaving achter hen laten en weer fier zijn op zichzelf. Danny vertelt met de nodige zenuwen, maar o zo mooi zijn verhaal.

Een man of twintig volgt later in het café nog de uitleg over de opstart van Enchanté Antwerpen, want die staat op touw! Wie geïnteresseerd is om mee te werken, mag zich nog steeds aanmelden bij bart@enchantevzw.be. Anderen hangen aan de lippen van Stefan en Danny, die met hun getuigenissen de avond zo beklijvend maakten als hij was.

Meer info over de concrete opstart van Enchanté Antwerpen volgt snel.

Deel deze post met je vrienden

GERELATEERDE ARTIKELS

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!