Conscious Talk #2: Fair Fashion

Voor de zekerheid bestel je toch maar twee maten van die ene broek en vlak voor het afrekenen klik je nog snel een leuke T-shirt in je winkelmandje. De volgende dag wordt alles netjes thuis geleverd. Die ene maat is perfect, de andere kan worden geretourneerd. Samen met dat T-shirt, dat misschien toch niet zo leuk is als je eerst dacht. Kleding wordt alsmaar goedkoper en met een paar muisklikken heb je zo wat in huis. Handig toch! Maar weet je wat er gebeurt met die retourzending? Er bestaat een grote kans dat de kleren verbrand worden. Dat is immers goedkoper dan stockeren.  
 
De verontwaardiging gonsde door de zaal. De toon was meteen gezet. ‘Conscious Talk #3: Fair Fashion’ beloofde een boeiend gesprek te worden over eerlijk mode. Met Tonny Van Bavel (Supergoods), Niki De Schryver (COSH), Valérie Geluykens (JBC) en Bie Noé (B.right) hadden we een straf expertenpanel in huis. Jan Mertens (MO* Magazine, denktank Oikos) modereerde de avond.
 
Terug naar ons retourpakje. Verbranden dus. Ondertussen zijn we meer dan een jaar met dit thema aan de slag, maar van bovenstaande zakte toch ook onze (faire) broek af. Fast fashion betekent dat kleding aan een razend tempo geproduceerd wordt, vaak met minderwaardige materialen en tegen lage lonen. Bovendien is de mode-industrie één van de vervuilendste sectoren ter wereld.
 
Alsmaar sneller en meer, zodat de consument zich goedkoop kan kleden volgens de laatste trends. Dat moet toch anders kunnen? En, als het anders kan, is het dan nog wel betaalbaar? De boodschap na deze avond: Ja, het kan anders en ja, het is betaalbaar. Maar niet aan het snelle tempo dat de industrie ons wil opleggen.  
 
Helaas: Mode die honderd procent eerlijk is, bestaat niet. Of nog niet. Het is een lang proces. Het duurt gewoon erg lang om de hele industrie te veranderen, maar het kan. Ook als consument kan je daar een rol in spelen. Tonny verkoopt al zeven jaar fair fashion en is daarmee een pionier in België. Ook hij ziet veranderingen in de markt. Er zijn steeds meer opties. Ga je voor vegan? Fair trade? Biokatoen? Lokaal? Eerlijke lonen? Het kan allemaal. Maar hoe ben je dan zeker dat wat je koopt goed is? Er bestaat immers ook nog zoiets als greenwashing. 
 
Tips en tricks zijn eenvoudig online te vinden. Wie hulp nodig heeft bij duurzaam shoppen kan met Bie op stap. B.right biedt wandelingen in de stad langs duurzame adresjes. Bij cosh.eco vind je informatie over duurzame merken en waar je deze kan vinden. Cosh bestaat ook als app. Daarnaast bestaan er ook kwaliteitslabels, zoals Fair Wear Foundation of GOTS. Maar er zijn ook veel kleine merken die geen label kunnen betalen. Duurzame winkels, zoals die van Tonny, helpen de consument de bomen door het bos te zien. Ook bepaalde grote ketens zetten stappen voorwaarts, onder invloed van drijfveren zoals Valérie. Volgens Niki zou de huidige coronacrisis wel eens een positief keerpunt kunnen betekenen in de modewereld. Het is nú de moment om onze koopkracht in te zetten om eerlijke, waardevolle en duurzame keuzes te maken.
 
Fair fashion is vandaag nog een niche, maar steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van een duurzame mode-industrie. Door stil te staan bij wat je zelf belangrijk vindt en waarmee jij vooral rekening wil houden als je een nieuw stuk koopt, geef je een duidelijk signaal aan de industrie. Zo kan eerlijke mode op lange termijn mainstream worden. Een bemoedigende gedachte na een boeiende avond. 

Deel deze post met je vrienden

GERELATEERDE ARTIKELS

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!