World vegan day

In 1994 werd 1 november uitgeroepen tot World Vegan Day. 26 jaar later kiezen steeds meer mensen kiezen voor een veganistische levensstijl. Door minder dierlijke producten te eten en meer voor plantaardig te kiezen, pak je in één keer verschillende belangrijke problemen aan: je belast het klimaat minder, draagt bij aan een meer rechtvaardige voedselverdeling in de wereld, het is goed voor je gezondheid en het dierenleed neemt fel af.

We kunnen niet meer ontkennen dat er een duidelijke link bestaat tussen de huidige klimaatproblemen en de (geïndustrialiseerde) veeteelt en zuivelindustrie. 70% van de landbouwgrond en maar liefst 30% van het totale aardoppervlak wordt hierdoor in beslag genomen. Daarnaast is de veestapel verantwoordelijk voor 18% van de totale CO₂-uitstoot. – dat is meer dan de volledige transportsector – en draagt deze bij tot bodemvervuiling, watertekorten en ontbossing. Op de huidige schaal is veehouderij en vlees- en zuivelproductie onhoudbaar voor onze planeet.

Om 1kg rundvlees te produceren is 16.000 liter water nodig, wat bijna overeenkomt met twee maanden douchen. Door 1 maand vegan te eten spaar je 60 kg CO₂, 30.000 liter water en red je 30 dierenlevens. Bovendien kan het een positieve impact hebben op je gezondheid. Studies tonen aan dat de kans op welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers verkleinen bij een veganistisch voedingspatroon. Het advies van de nieuwe voedingsdriehoek is dan ook duidelijk: eet meer plantaardig, eet weinig rood vlees en vermijd bewerkte vleesproducten.

Ook in de kledingindustrie stijgt de bewustwording omtrent het gebruik van dierlijke producten en kwamen er de laatste jaren heel wat vegan merken bij. Wat cosmetica betreft, zie je vaker bedrijven die ervoor kiezen hun producten niet meer te testen op dieren (die herken je aan het opschrift ‘cruelty free’) en op zoek te gaan naar alternatieven voor dierlijke ingrediënten. Wil je wel (vaker) plantaardig eten, maar weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Dankzij Try Vegan was het nog nooit zo eenvoudig. Gedurende de maand november krijg je in de driewekelijkse nieuwbrief tips, recepten en informatie voorgeschoteld. Ook de website van Eva vzw is een ideale bron voor heerlijke recepten en op Instagram kan je bv. @deliciouslyella en @happyskinkitchen volgen. Heb je liever een echt kookboek in handen, dan zullen Vandaag Vegan, Easy Vegan of  the Vegan Bible je niet teleurstellen. Of laat je verlekkeren door de gerechtjes van bv. Camion en Wild Project, twee veganistische restaurants waar je tijdens de lockdown nog steeds eten kan afhalen.  Je zal er versteld van staan hoe veelzijdig vegan gerechten kunnen zijn. De wereld veranderen was nog nooit zo makkelijk en lekker!

Deel deze post met je vrienden

GERELATEERDE ARTIKELS

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!