Conscious Café #2: Allemaal Mensen

Als startschot van ons nieuwe jaarthema organiseerden we Conscious Café #2: Allemaal Mensen. Ook deze editie was een succes. Een volle zaal, een interessante film, een leerrijke spreker en een frisse pint achteraf in De Nieuwe Vrede.

Om het gevoelige thema rond vluchtelingen aan te kaarten, toonden we Stranger in Paradise. De film combineert fictie en documentaire. Valentijn Dhaenens speelt een leraar die vluchtelingen op drie verschillende manieren onthaalt. Dit confronteert de kijker met de ambigue standpunten die Europa inneemt in de vluchtelingencrisis en de bestaande machtsverhoudingen. Het dwingt je om stil te staan bij de complexiteit van het migrantenvraagstuk en je eigen visie. Met Stranger in Paradise opende regisseur Guido Hendrickx het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) 2016. De docufictie won intussen al meerdere prijzen.

Na de film duidde Karen Mets het politiek en maatschappelijke debat rond vluchtelingen. Ze is Senior Advocacy Advisor EU Asiel en Migratie bij Save the Children. Save the Children is een van ’s werelds grootste onafhankelijke kinderrechtenorganisaties, actief in meer dan 120 landen. Karen heeft meer dan tien jaar ervaring op het vlak van migratie, de EU en buitenlandse zaken. Als expert deelde ze op een zeer bevlogen manier haar inzichten met ons. Ze vertelde – zichtbaar aangedaan – over de mensonterende omstandigheden in de Griekse opvangkampen. Ze stond stil bij vragen zoals: Hoe gaan wij om met mensen op de vlucht? Wat kan je doen om een verschil te maken? Karen benadrukte dat er veel mooie initiatieven zijn waarbij mensen elkaar helpen. Kleine daden van menselijkheid zoals boterhammen met choco brengen naar vluchtelingen in het park, kledij geven of opvang voorzien, kunnen wel degelijk het verschil maken voor die ene persoon.

Om het zware thema te verteren, dronken we nadien nog iets in het café van De Nieuwe Vrede. Deze avond vol confrontatie en hoop gaf ons inspiratie voor nieuwe ‘kleine daden van menselijkheid’.

Deel deze post met je vrienden

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!