Macramé is niet voor pussies

Op een niet zo zonnige zondag kregen de gasten van de Nomaad – een inloopcentrum voor daklozen –  macraméles van vier jongedames van de Conscious Crew. Macraméplantenhangers in hipsterstijl moest het resultaat worden. We wisten totaal niet wat te verwachten: zouden zo’n beren van mannen wel zin hebben om wat knopen te leggen? Zouden ze het geduld kunnen opbrengen? Interieurobjecten voor daklozen, is dat er niet wat over?

Het werd een verrassende en ontroerende namiddag. Een stuk of 10 bezoekers van de Nomaad kwamen vol enthousiasme meedoen. Jenny begeleidde een jongen met psychoses. Hij vertelde: ‘ik ga knopen leggen in het touw, dan gaan de knopen misschien uit mijn hoofd’. Je zou het zelf zo mooi niet verzinnen. Met engelengeduld deed hij zijn best om ordelijke knopen te leggen.

Hanne ging aan de slag met moeder en zoon. Zij kwamen voor het eerst in de Nomaad. De mama kende macramé al van tijdens opnames in de psychiatrie. Haar zoon maakte een ketting als cadeau voor zijn grootmoeder. Daarna hielp ze (dankzij haar vloeiend Spaans) een man die als vrachtwagenchauffeur werkte en hier alleen is. Hij komt naar de Nomaad om andere mensen te ontmoeten en vond het leuk om mooie dingen te maken.

Lotte hielp Johan verder, een scheepsman die al jaren op straat leefde. Ook hij kon al macramé, van ‘toen met de alcoholverslaafden’. Dat macramé zijn oorsprong kent in het scheepswezen en matrozen er uit verveling riemen mee maakten wist hij ook al. Hij ging de meer alternatieve toer op qua knopen, maar zei zelf dat hij zijn rare knopen ging koesteren en was terecht op het resultaat.

Uiteindelijk maakten we een stuk of 4 plantenhangers, die alweer allemaal gesneuveld zijn. Een gevechtje hier en windstootje daar. Maar dat doet er niet toe: de verhalen die we kregen in ruil voor de aandacht die we hen gaven waren de namiddag meer dan waard.

In de zomer gaan we nog eens terug. Liefhebbers mogen altijd een mailtje sturen naar info@consciouscrew.be. Special thanks to Annelies van Stekstore om haar skills op ons over te brengen.

Deel deze post met je vrienden

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!