Refugee Walk #4

De hemel zag er dreigend uit. Maar dat hield ons niet tegen. Goed ingepakt trokken we met zo’n 25 crewleden en sympathisanten richting Leuven voor de vierde editie van de Refugee Walk. Ondertussen is het een echte najaarstraditie geworden. Al sinds 2016 zijn we er als de kippen bij om dit fantastische initiatief te steunen. Sommigen onder ons hebben als ervaren rotten zelfs nog geen enkele editie overgeslagen. We wisten dus wat ons te wachten stond. Maar elk jaar worden we strijdlustiger, en we zijn niet de enigen. Samen met een recordaantal van 1500 stappers begonnen we op deze druiligere zondagochtend vol goede moed aan de sponsortocht van 40 km.

De wandeling is bij momenten niet te onderschatten, zelfs voor onze jonge – soms ook wel ongetrainde – beentjes. De blaren en kwaaltjes worden er niet kleiner op. Maar dat is helemaal niets in vergelijking met de afstanden die mensen op de vlucht overal ter wereld dagelijks afleggen. Ze zijn soms wekenlang onderweg, met achter zich alles wat ze ooit hebben gekend en voor zich het grote onbekende. En dat is dan zonder een stevig paar wandelschoenen of een waterdichtje regenjas, vaak met onvoldoende proviand, in barre en angstige omstandigheden. We kunnen het ons enkel maar proberen inbeelden. En dus wandelen we in hun voetsporen. Uit solidariteit. Elk jaar op rij is het een onvergetelijke ervaring. Omgeven door prachtige natuur en de meest hartelijke mensen. Bij elke pauze staan er vrijwilligers klaar om ons aan te moedigen en op te peppen met heerlijke snacks en drankjes. Om nog maar te zwijgen van de viersterren wereldkeuken die we ’s middags voorgeschoteld krijgen. Aan energie en liefde geen gebrek.

De laatste 10 kilometers, en vooral de laatste 5, zijn de zwaarste. Maar we trekken elkaar er doorheen. Je zou ervan opkijken welke gespreksonderwerpen en slechte moppen er na al die kilometers nog uit de mouwen worden geschud. De inhoud wordt steeds onzinniger maar de lachbuien en verbinding des te groter. Samen uit, samen thuis. Tot je dan half strompelend, maar breed glimlachend, de eindmeet bereikt. Daar bezorgen ze je een ongelooflijk warme ontvangst. Er staan zelfs vrijwilligers klaar om de zere kuiten te masseren. De pijntjes verdwijnen snel naar de achtergrond en maken plaats voor de overwinningsroes. Uitgeput maar dankbaar kruisen onze blikken elkaar. Wat een team. We did it again.

Dankzij steun van ongeveer 180 sponsors konden we een kleine 6 000 euro schenken aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen, een organisatie die zich inzet voor de rechten van mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. In totaal, met alle opbrengsten samen, leverde de Refugee Walk 2019 maar liefst 344 708 euro op. Dat bedrag kan integraal ingezet worden voor een warm en menselijk onthaal van mensen op de vlucht, met de broodnodige professionele begeleiding en ondersteuning.

Heb je de kriebels gekregen om zelf mee te stappen uit solidariteit? Schrijf je dan in voor de Refugee Walk 2020 op zondag 27 september in Leuven. Je vindt alle informatie hier.

Deel deze post met je vrienden

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!