Back to sender actie

27 mei 2018 vond het loopevent 20 km door Brussel plaats. Het was een prachtige warme dag. Gelukkig konden de lopers rekenen op waterbevoorrading tijdens het parcours. Spadel, de producent van onder meer Spa, deelde gratis water uit. Dit kwam neer op 300 000 wegwerpflesjes op één dag, net in de maand Mei Plastic Vrij.

Recycling Network Benelux en Conscious Crew sloegen de handen in elkaar en probeerden tijdens de loopwedstrijd zo veel mogelijk zwerfafval te voorkomen. Lopers en toeschouwers konden bij ons hun wegwerpflesje komen inruilen voor een herbruikbare drinkfles. Verder raapten we nog zo’n 1 200 plastic flesjes langsheen het parcours. Zie het live verslag van Bruzz hier.

De campagne Back To Sender stuurt rondslingerende drankverpakking terug naar de producent, om hen te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Volgens dit idee brachten we samen met onze marathonloopster deze flesjes terug naar Spadel.

Dit bedrijf bouwt immers een expliciet groen imago uit. In maart zei Spadel-topman Marc du Bois nog dat geld dat voor milieucampagnes wordt vrijgemaakt, moet worden besteed aan het sensibiliseren van de consument. Hij vindt bovendien dat de consumenten moeten worden gesanctioneerd als zij de regels niet naleven en niemand anders. Daarom wilden we graag onze argumenten voor het invoeren van statiegeld op drankverpakkingen voorleggen. We hoopten dat Spadel hun steun zou uitspreken. Helaas was niemand bereid om met ons te praten. De media-aandacht die we kregen, bewijst echter wel hoe zeer het thema leeft.

Een spijtige zaak. Als marktleider is Spadel in staat om het verschil te maken en het debat opnieuw open te trekken. Bovendien gaan zij prat op hun flesjes die voor 100% uit gerecycleerd materiaal zijn gemaakt. Volgens de regels van voedselveiligheid moet 95% van het gerecycleerd PET afkomstig zijn van voedseltoepassingen. In ons systeem met de blauwe zak kan dit onmogelijk worden gegarandeerd. Dit betekent dat Spadel de grondstoffen voor haar gerecycleerde flesjes haalt in landen waar wél statiegeld staat op plastic flesjes.

Is het niet eigenaardig dat zij tegen het enige systeem zijn dat de zuiverheid van hun PET-grondstof kan garanderen, maar tegelijkertijd wel uitpakken met gerecycleerde flesjes om zo hun groen imago uit te bouwen?

Meer info vind je op de website van Recycling Network Benelux.

Deel deze post met je vrienden

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!