Statiegeld to the rescue

De plastic soup bestaat voor 90% uit plastic vanop het land. Zwerfplastic komt door regen en wind in beekjes en rivieren terecht en zo uiteindelijk in de zee. De strijd tegen zwerfvuil werpt voorlopig weinig vruchten af, ondanks de vele sensibiliseringscampagnes. Nochtans bestaat er voor een belangrijke fractie van dit zwerfvuil een effectieve oplossing: statiegeld op drankverpakkingen. Enkele landen in Europa toonden reeds dat statiegeld de hoeveelheid zwerfvuil wel degelijk kan terugdringen.  In Duitsland bijvoorbeeld werkt men al jaren met dit systeem en hierdoor slaagt het land erin 98% van de plastic flessen terug in te zamelen.  In België ligt dat percentage veel lager. Wij testten in Antwerpen al eens uit wat er gebeurt als we afval waarde geven.

Video: Kristien Van de Weerd

Naast het verminderen van zwerfvuil, heeft een statiegeldsysteem een tweede groot voordeel. Door de selectieve inzameling is het mogelijk volop in te zetten op de meest hoogwaardige vorm van recyclage. Wanneer flessen apart ingezameld worden, kunnen ze ook echt omgevormd worden tot nieuwe flessen. Zo moeten we geen nieuwe aardolie aanboren en zijn we zuinig met onze grondstoffen. In het huidige systeem met PMD is hoogwaardige recyclage niet mogelijk, door de vermenging met non-food verpakking.

Conscious Crew sloot zich daarom aan bij de Statiegeldalliantie. Bijna 1000 partners uit België en Nederland verenigen zich hierin om samen te ijveren voor statiegeld op plastiek flessen en blikjes.

Deel deze post met je vrienden

GERELATEERDE ARTIKELS

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!