Conscious Connect

We horen, zien en lezen veel over vluchtelingen. Na al die choquerende beelden, schrijnende maar ook positieve verhalen en interessante discussies, werd het tijd om te handelen. Conscious Café #2 schudde ons nog eens wakker: we moeten en kunnen meer doen. Maar er zijn natuurlijk (en gelukkig) al erg veel personen die vanuit dezelfde insteek al aan de slag zijn gegaan. Hoe kunnen we de hartverwarmende en creatieve initiatieven die al bestaan in en rond onze stad steunen en versterken? Het idee voor Conscious Connect was geboren.

Op 19 april 2018 brachten we vier lokale organisaties samen op onze favoriete plek in Antwerpen, de Nieuwe Vrede. Allemaal werken ze met mensen op de vlucht, nieuwkomers, of jongeren met een migratieachtergrond. Met een gezellige ontmoetingsavond wilden we de drempel verlagen voor mensen die graag een steentje willen bijdragen, maar niet goed weten ‘hoe of wat’. Iedereen was welkom om vrijblijvend te komen luisteren.

De geïnteresseerden en potentiële vrijwilligers konden kennis maken met DUO for a job vzw, IQRA+, Booms Welkom Vluchtelingenwerk en het Burgerplatform voor overnachtingen. Stuk voor stuk fantastische organisaties, gedragen door dagdagelijkse helden die een positieve bijdrage leveren aan onze multiculturele samenleving. Zij zijn voortdurend op zoek naar vrijwilligers om hun doel beter te kunnen bereiken. Dat kan gaan van huiswerk-, taal- of jobbegeleiding tot het zoeken naar een woning, het versterken van sociale netwerken of het aanbieden van een slaapplaats. Kortom, de uitdagingen zijn groot, dus elke bijdrage, hoe klein ook, is meer dan welkom.

Voor wie er niet kon bij zijn, hieronder nog eens een zeer korte samenvatting van wat deze vier organisaties concreet doen. Voor meer informatie en de juiste contactpersonen, kan je via de links doorklikken naar hun website:

  • DUO for a job vzw is een sociale onderneming die werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond in contact brengt met 50-plussers die hen ondersteunen bij hun zoektocht naar een job. Zij zoeken vrijwilligers boven de 50 jaar, die met hun ervaringen de jobkansen van deze jongeren kunnen vergroten.
  • IQRA+ is een onderwijsproject van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) om leerachterstand bij kinderen uit de lagere school weg te werken. Zij zoeken vrijwilligers die zich wekelijks willen engageren voor de individuele ondersteuning van jonge kinderen.
  • Booms Welkom Vluchtelingenwerk ondersteunt nieuwkomers bij de moeilijke zoektocht naar een betaalbare woning. Ze proberen een brug te slaan tussen de vluchtelingen en verhuurders. Zij zoeken vrijwilligers die vluchtelingen kunnen helpen bij het zoeken naar woningen, maar ook bij het overwinnen van allerlei andere drempels zoals het uitbouwen van sociale netwerken.
  • Het Burgerplatform voor Overnachtingen is een bonte verzameling van burgers die niet aanvaarden dat er dagelijks 500 mensen in Brussel op straat moeten slapen. Zij zoeken iedere avond voldoende chauffeurs en gastgezinnen om elke vluchteling of migrant een menswaardige overnachting te kunnen bieden, ook in Antwerpen. Als je wil weten hoe dit concreet in z’n werk gaat, kan je hier onze eigen ervaringen binnen deze organisatie terugvinden.

Dit zijn 4 voorbeelden, maar er zijn nog veel meer boeiende en straffe organisaties in het Antwerpse die jouw hulp kunnen gebruiken. Ben je een student en wil je ervaring opdoen in het veld, ben je een dagje ouder en heb je extra tijd nu je met pensioen bent, of heb je gewoon de ruimte en energie om ergens een handje toe te steken? Alle leeftijden, profielen, ervaringen en talenten kunnen van pas komen en het kan gaan van maandelijkse, wekelijkse tot dagelijkse ondersteuning. Dus zou je wel willen, maar weet je niet waar te beginnen? Zet de stap en neem contact op met één van de organisaties. Een haalbaar engagement kan het leven, zowel voor anderen als voor jezelf, verrijken en verwarmen. Waar wacht je op?

Deel deze post met je vrienden

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!