Conscious Cooking #2

Na het succes van ons eerste bezoek aan het vluchtelingenkamp in Duinkerke werden er plannen gesmeed voor een tweede actie. Samen met VZW Humain bekeken we hoe we de rest van de opbrengst van Conscious Clubbin’ #1 nuttig konden besteden.

Het zou een volledig andere ervaring worden. In tegenstelling tot ons vorige bezoek was het nu donker, nat en koud in het kamp. We besloten om samen met Hasbia, de vaste kok van VZW Humain, een warme maaltijd te bereiden. Die zouden we dan samen met hygiënische pakketjes in het kamp verdelen. Marthe schreef haar ervaringen van die dag neer in haar opiniestuk: Pleidooi voor menselijkheid.

Met 6 crewleden bereidden we de maaltijd om de dag erna in het kamp te verdelen. Maar hoe doe je dat, koken voor 600 mensen? Gelukkig hadden we hulp van Hasbia, een super geëngageerde vrouw, die ons sinds die dag nauw aan het hart ligt. Haar leven staat in het teken van het helpen van mensen en dan vooral van mensen die de rest van de wereld lijkt te vergeten. Om de twee weken kookt ze maaltijden voor een honderdtal mensen en gaat ze zelf mee naar het kamp om de verdeling ervan in goede banen te leiden.

Op de menu stond rijst met kip en groentecurry, Hasbia’s specialiteit. Ze bezorgde ons een boodschappenlijst en zaterdagochtend vertrokken we met een koffer vol eten en vijf enthousiaste hulpchefs richting Gent. Daar konden we gebruik maken van de kleine geïmproviseerde keuken van VZW Humain en van het industriële kookvuur dat ze met onze opbrengst gekocht hadden.

We maakten kennis met Hasbia, de Queen of the kitchen, en plaatsten ons rond het centrale kookeiland waar we al snel waren vertrokken voor enkele uurtjes groenten snijden. Hoewel er geen verwarming was, werd het meteen heel gezellig. Even was er lichte paniek wanneer bleek dat we ons hadden vergist van linzensoort, maar gelukkig had Hasbia meteen een creatieve oplossing klaar. Al snel stonden we met volle kracht te roeren in de gigantische potten die op het vuur pruttelden.

Moe maar voldaan, was alles tegen de avond klaar voor het transport naar Duinkerke. We staan versteld van de manier waarop VZW Humain, en in het bijzonder Hasbia, het steeds opnieuw voor elkaar krijgen om voor zoveel mensen zo’n smaakvolle gerechten te bereiden. Als je weet dat we mensen in nood toch even hebben kunnen verwarmen met een lekkere maaltijd, was het die vermoeiende dag meer dan waard. We kijken al uit naar een volgend kookmoment samen met de beroemde kitchen Queen!

Deel deze post met je vrienden

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!

SCHRIJF JE HIER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF!